Kolumne

Anketa
20.12.2023
Kako uklanjate prekalu sa cakla?

Stružem strugalicom bogati
Pokrijem šoferšajbu dekom
Polijem je ujutro s toplom vodom
Zalijem je rakijom
Držim auto u garaži
Ne vozim
Nijesam s Grude
Pogledaj rezultate

Tražilica
Google


Web-mail
Korisničko ime:

@gruda.org

Lozinka:

Nemate e-mail adresu na gruda.org?
Prijavite se!

Zelen & Petrusin

Kolumna, 08.04.2016

Yugonostalgičar

Yugonostalgičar

Neki dan, vozeći se s posla doma, svatio sam da sam ja u biti Yugonostalgičar. Molit ću te bez ružnih riječi, psovanja, proklinanja svega i svačega što ti padne i ne padne na pamet. Pročitaj još jednom naslov. Pa sad još jednom. Jesi? E onda si vjerovatno primjetio ovo prvo slovo, Y, dakle nije J nego Y! Tako je, Yugonostalgičar - hvata me nostalgija za Yugom (Koral 55 ako te baš interesira). Yugo je moj prvi auto koji sam prodo ima bit će 5-6 godina, more bit i jače. Nostalgija me uvatila nakon što sam ga nomadne trefio na pumpi, registriran, polugaražiran i u odličnom voznom stanju – pali iz treće, za hladnijih dana iz četvrte. Yugo je auto sa milijun mana, kad bi počeo nabrajat tekstu ne bi bilo kraja. Nego, znate li kako najlakše pomaknut Yuga, pošto skoro svaki ima problema sa paljenjem? Jednostavno otvoriš vrata i onda ih snažno zatvoriš. S ovim „trikom“ garantirano pomičeš Yuga, doduše bočno, odnosno u stranu, ali i to je nešto.

Negdje otprilike u ovo doba godine se išlo u takozvanu obnovu Yuga, tj. sezonsko sređivanje. Ono se obično sastojalo od ozbiljnih ulaganja prikupljenih dugotrajnim odricanjem od marenda u srednjoj školi da bi se skupio popriličan iznos za obveznu kupovinu Wunder-Baum mirisa od vanilije (bar 3 komada), šampona za pranje auta (sa voskom) i srebrenog sjajnog laka za felne. Također, bilo je tu grebanja kod okolnih konobara i prodavača autoakustike da ti udjele Kenwood ili Jagermeister naljepnicu, i to ne malu nego onu malo većih dimenzija da prekrije barem po' zadnjeg stakla.

Proces sređivanja je bio sljedeći: dizanje ujutro u koja doba i onda odma pravo u garažu izvuć gumu (koju si u jesen spremio da je grudska prekala ne odnese kvragu), zatim spajanje gume na pipu, naravno u međuvremenu si zaboravio đe si stavio one plastične nastavke za spojit gumu s pipom, i onda sjedneš u Yuga i pravac poljoprivredna i kupiš cijeli set da si miran. Kad dođeš doma svatiš da nemaš apsolutno nikakvog pojma o poljoprivredi i da si kupio nastavke ¾ umjesto ½ cola i da se trebaš vratit u poljoprivrednu to zamijenit. Usput ti mater uvali popis što imaš kupit u poljoprivrednoj kad već ideš! Dođeš u poljoprivrednu, zamjeniš taj pipa/guma set i onda još po ure ostaneš dok kupiš sjeme za travu, zemlju za cvijeće, malo sanitre, poneki cvijet, malo rusmarina, koji pitar da nije prevelik, a opet da nije ni mal, nego onako, osrednji, ali da bude okrugli ni slučajno kockasti ni ovalni, i da nije narančaste ili crvene boje nego bijeli ili kafeni... Kad si napokon obavio sve to i po jutra ostavio u poljoprivrednoj dođeš doma i onda moraš iskubst travu, okopat vrt i obavit već sve te pripreme prije sadnje...

I tako, dođe 3 ure (popodne) a ti Yuga ni pogledo, a u 7 ura (isto popodne ili prikveče') je već skoro pa noć, a 4 ure je malo za sredit auto i onda se uhvatiš prvo pranja. Nakon što si ga 3 put opro, i 2 put prešo sa jelenskom (koju si posudio od susjeda) prebacivaš se u unutrašnjost, skidaš navlake, davaš ih materi  da ti ih opere, vadiš tapite, otresaš ih od fasadu kuće (svoje ili susjedove, nebitno), usisavaš ih i onda pereš s bruškinom (mi onda nismo imali miniwash!!). Nakon što si riješio tapite, ulaziš u auto s usisivačem i tu se zadržavaš cca po ure. Kad si sve to finuo uzmeš stare gaćice ili donju majicu (lincun ne vaja) da obrišeš prašinu s plastike i tek tad skontaš da nijesi uzo sprej za unutarnje čišćenje prašine, a ATD je odavna zatvorio! E, sad ti preostaje krajnja mjera da ideš po susjedstvu zaimat, a ako ni tu nijesi sretne ruke jednostavno uzmeš od matere što za čistit kuću i s tim očistiš, k'o da plastika zna!!!

Na samom kraju na red dolaze stakla koja je najboje oprat sa novinom umočenom u vodu, stvarno jest, ne izmišljam, probaj pa ćeš viđet.

Eto, Yugo je skoro pa gotov, još samo Wunder-Baum borić i dimi!

Ali, onda skontaš da su ti ostale felne koje su od lani malo zarđale, a kako je već pasalo 7 ura i nije da će ti baš sad neko gledat u felne odlučiš to ostavit za dogodine. Nakon ovoga brojiš sve po spisku, jer si 30 kn bacio u nešto što ti ne treba, a mogo si 3 dana jest dobru marendu ili 5 dana onu malo slabiju!!!

Sve u svemu nekad mi usfali Yugo, ali samo na jedan dan, a znam da kad bi sjeo u njega da bi odma' promjenio mišljenje.