Kolumne

Anketa
20.12.2023
Kako uklanjate prekalu sa cakla?

Stružem strugalicom bogati
Pokrijem šoferšajbu dekom
Polijem je ujutro s toplom vodom
Zalijem je rakijom
Držim auto u garaži
Ne vozim
Nijesam s Grude
Pogledaj rezultate

Tražilica
Google


Web-mail
Korisničko ime:

@gruda.org

Lozinka:

Nemate e-mail adresu na gruda.org?
Prijavite se!

Iz Perovog pera

Kolumna, 12.04.2017

Zalijevanje nasada kipućom vodom

Zalijevanje nasada kipućom vodom

Imamo više vrsta zaljevanja nasada: moreš zalit gumom, moreš stavit kap po kap, moreš prskalicom koju staviš na gumu, a moreš i novskom koliko te voja. Sve ti ove vrste imaju i dobre i loše bande ali ja ti mogu, kroz moje dugogodišnje iskustvo, sigurno rijet da ti je najboje zalijevat nasade s kipućom vodom, e!

Ova ti metoda nije baš toliko poznata i malo ti je ko u Konavlima koristi, ali se ova metoda meni pokazala najboja i najisplativija, i sad ću ti ja fino rijet kako sam došo do te ideje.

Ja ti u mene doma imam tri izvora kipuće vode:
- prvi izvor ti mi je bojler od osamdesetlitara u banji, ispod njega ti držim broku Jupola od 15 litara jer on mi najviše kipi, u po dana napuni broku do vrja.
- drugi ti mi je izvor vodokotlić u maloj banji. Ispod njega ti mi stoji kanta od mermelade, ona velika od 5 kila, i napuni ti je punu đe za 2 dana.
- treći izvor mi je pipa u kužini. Tamo mi stoji oni veliki imbrik od kafe, to ti ja ostavim preko noći i nađem ga ujutro skoro puna.

Odavno ti meni to kipi. Bio mi je Neco neđe 2-3 puta, ali vazda fali neka gumica i neki vrag, što ti ja znam! Ko kad je sve staro preko trides godina. U kužini ti držim onu običnu pipu, ima jom skoro pa pese godina, što ću je mjenjat kad mi vaja. Nema više takvu pipu uzet, sad su sve neke moderne, neke mješalice đe ti vazda ispane ona što ti kaziva đe je vruća a đe ladna voda, pa onda ne znaš đe i kako otvorit, pa se đekad misleći da si otvorio ladnu i opariš, e!

Kako je meni onda to nastavilo kipjet, ja sam ti počeo stavjat broke pa bi ti onda ujutro prosuo tu vodu u zahod, a kad mi je komunalno nomadne počelo naplaćivat vodu onda sam ti malo stanuo i promislio i kažem vraga ću ti ja džabe prolijevat ono što platim i tako sam ti ja počeo polijevat nasade su tom vodom.

E. Ali nije ti svedno što ćeš su čim zalit. U kužini mi na pipi ima najviše kamenca i onda ti su tom vodom što skupim u imbrik zalijevam selen i petrusin, a može i bosijok. Najmanje mi kamenca ima u ovoj vodi što kapje iz bojlera. Kipi dobro pa se nema kad stvorit kamenac, a i napuni mi dvije do dvije i po broke Jupola na dan, a to ti je neđe od trides do četres litara. Su tom ti ja vodom zalijevam krtolu, balančane, pomadore, moreš slobodno i ostalu verduru. Ova što mi kipi iz vodokotlića, to mi žena zalije cvijeće su tom, i ta ti je najboja za cvijeće, a moreš i dinje i jagode slobodno.

Ovo ti je jedan revolucionarni način zalijevanja nasada. Mislio sam ja o ovome napisat knjigu, ali sam razvijo još jedan dosta boji i revolucionarniji način zalijevanja, koji sam nomadne i patentiro jer se pokazo veoma efikasan, ali o njemu ćemo ti tamo neđe po Uskrsu.

Nazdravje vam ovi veliki dani i ovi uskrsi i stojte mi dobro!

E!