Kolumne

Anketa
20.12.2023
Kako uklanjate prekalu sa cakla?

Stružem strugalicom bogati
Pokrijem šoferšajbu dekom
Polijem je ujutro s toplom vodom
Zalijem je rakijom
Držim auto u garaži
Ne vozim
Nijesam s Grude
Pogledaj rezultate

Tražilica
Google


Web-mail
Korisničko ime:

@gruda.org

Lozinka:

Nemate e-mail adresu na gruda.org?
Prijavite se!
Novosti, 04.03.2018

Pobjedu za Pridvorje odnio Mato Dimnić - Oluja!

Na prvom pjevačkom natjecanju konavoskih mjesta, Konoviziji, pobjedu za svoje Pridvorje odnio je Mato Dimnić - Oluja s pjesmom "Mendozino" Ivice Šerfezija! U prepunom Domu Kulture na Grudi, u prekrasnom ambijentu i odličnoj atmosferi nastupilo je 15 predstavnika svojih mjesta, koji su unatoč velikoj tremi dali sve od sebe, i u jednom pravom festivalskom izdanju dobro zabavili sve prisutne, ali i puno veći broj gledatelja pred malim ekranima diljem Konavala, Hrvatske, pa čak i cijelog svijeta.

Čak su dva live streama prenosila ovogodišnje, prvo izdanje Konovizije, i to dubrovniktv.net i libertas.tv, Libertas TV je naravno prijenos realizirao i na svojem TV kanalu koji se može pratiti na svim TV platformama - MAX TV, Iskon.TV, Vip TV i B.Net. A upravo ovim putem se organizirano pratilo natjecanje po brojnim konavoskim kafićima jer nije bilo dovoljno ulaznica za sve zainteresirane, na Grudi su svi kafići bili puni do zadnjeg mjesta.

Bogat program su vodila čak dva voditelja, konavoske voditeljske legende Toni Čeović i Juraj Magud, koji su svojim dosjetkama i šalama nasmijavali publiku, ali ni izvođači nisu zaostali. Dapače, neki su se svojski potrudili začiniti svoj nastup dodatnim elementima kako bi ostavili što bolji dojam na žiri, a koliko su u tome uspjeli, procijenite sami. Tako smo na pozornici "kristalne dvorane" vidjeli djecu, muža koji čita novine, plesačice iz 80-ih... A moramo istaknuti i kako su se dame posebno potrudile oko izbora garderobe za nastup, sve u stilu velikog natjecanja, pa ih je baš bilo od gusta gledati.

Kao i na Euroviziji, odnosno Eurosongu, prije svakog izvođača na velikom ekranu se prikazao promotivni filmić mjesta, a u pauzama je bilo javljanje iz backstage-a, odnosno Green room-a, i kratki razgovor s natjecateljima u kojem smo pokušali saznati njihove dojmove i očekivanja.

Na kraju prvog dijela, nakon izvedenih svih pjesama, posebna "nagrada za životno djelo" je uručena gđi Biseri Knežević, dugogodišnjoj učiteljici glazbenog odgoja u OŠ Gruda, a koja je uz gdina Nika Zglava prije 40 godina pokrenula "Prvi Pljesak", natjecanje konavoskih osnovnih škola u pjevanju, koje se održalo do danas, i poslužilo je kao inspiracija za Konoviziju. Nakon ovog emotivnog događaja uslijedila je pauza od dvadesetak minuta u kojoj je žiri, a svako mjesto je imalo svog predstavnika, svoje dojmove pretakao u bodove - 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 10 i 12, kao i na Euroviziji.

U nastavku su se na velikom ekranu javljali predstavnici žirija svog mjesta i to virtualno baš iz svog mjesta (a stvarno iz backstage-a, uz malo filmske magije), a na tablici su se upisivali bodovi. Nakon glasanja svakog mjesta se pratio novi poredak, napetost je rasla, lagano su se izdvajali favoriti i na kraju kad su se svi bodovi zbrojili, pobjedu je odnio, a moramo reći potpuno zasluženo, Mato Dimnić - Oluja za Pridvorje. Na konačnom pobjedničkom izvođenju pjesme na pozornici su mu se pridružili i ostali izvođači i zajedno su otpjevali zadnje taktove. Zabava se nakon toga nastavila u cafe baru Volat.

Teško je pisati o kvaliteti realizacije ovog velikog i značajnog događaja, kad smo i mi sami sudjelovali u organizaciji Konovizije, i to od samog početka, pa da ne bude "hvalite me usta moja", oslonit ćemo se na komentare drugih ljudi, najviše s facebook-a, a tu su čestitke stizale sa svih strana. Mi (organizatori) smo se potrudili da sve bude na vrhunskom nivou, i mislimo da smo u tome i uspjeli, da su se svi osjećali dobro, od odvažnih izvođača do predivne publike i da su svi uživali u toj lijepoj večeri. Po nama je sve bilo, da citiramo pobjednika iz njegovog javljanja iz Green Room-a - "da Bog pomože"!

Zahvaljujući internetu i njegovim blagodatima, cijeli događaj koji su prenosile televizije je ostao zabilježen, i ostat će zabilježen još dugo vremena (možda i zauvijek?) na YouTube-u: Libertas TV i dubrovniktv.net, pa pogledajte kad god vam padne na pamet.

U nastavku vam donosimo opširnu foto-galeriju za koju se potrudio Toni Mostahinić, kao i rezultate glasanja.