Kolumne

Anketa
20.12.2023
Kako uklanjate prekalu sa cakla?

Stružem strugalicom bogati
Pokrijem šoferšajbu dekom
Polijem je ujutro s toplom vodom
Zalijem je rakijom
Držim auto u garaži
Ne vozim
Nijesam s Grude
Pogledaj rezultate

Tražilica
Google


Web-mail
Korisničko ime:

@gruda.org

Lozinka:

Nemate e-mail adresu na gruda.org?
Prijavite se!
Lokacija

Lokacija - Gruda, mjesto u Konavlima sa oko 750 čejadi smješteno je podno Ilijinog brda, na samom rubu Konavoskog polja, okrenuta put sjevera, đe sunce najranije zalazi u cijelim Konavlima, a pogotovo ako živite u Bačevu Dolu. Udaljena 30-tak kilometara od Dubrovnika ilitiga 25 minuta vožnje (a može i manje, zavisi 'ko vozi), a od granice sa SiCG je dijeli 10-tak kilometara. Bliža sela su Radovčići, selo iza Lučina brda, zatim, Ljuta sa turistički poznatim Konavoskim dvorima, Zastoje i Karasovići (đe isto nema sunca).

Pod Grudu se ubrajaju i zaseoci Bačev Do (zapadno) i Tušići (istočno od centra). U bližoj okolici protječu dvije rijeke: Ljuta i Konavočica koje se spajaju na Sastavu. Na Konavočici koja teče kroz polje ispod Grude u povjesti su se nalazile "Grudske bačvice" (iliga ođe Pampauz - pumpa-house), poznato i omiljeno kupalište ondašnje đečurlije. 10-ak kilometara zapadno se nalazi Zračna luka Čilipi (aerodrom, za one koji ne znaju), druga po veličini u Hrvatskoj. Svojom lokacijom Gruda se sama po sebi nameće za središte ovog dijela Konavala.

Inače, općina Konavle smještena je jugoistočno od Dubrovnika, ili preciznije od Oboda do Vitaljine (od Laptala do Sušila). Ukupna površina Konavala je 209,15 km2, gdje su rasprostranjena 33 sela u kojima živi cca. 8000 stanovnika.

 

Karta Konavala sa jasno označenim najvažnijim lokacijama

Klikni za veliku kartu