Kolumne

Anketa
20.12.2023
Kako uklanjate prekalu sa cakla?

Stružem strugalicom bogati
Pokrijem šoferšajbu dekom
Polijem je ujutro s toplom vodom
Zalijem je rakijom
Držim auto u garaži
Ne vozim
Nijesam s Grude
Pogledaj rezultate

Tražilica
Google


Web-mail
Korisničko ime:

@gruda.org

Lozinka:

Nemate e-mail adresu na gruda.org?
Prijavite se!
Novosti, 29.07.2017

Zaštita riječne kornjače - skrovitog stanovnika Konavala

Muzeji i galerije Konavala organiziraju predavanja Ivane Kovarik, biologinje zagrebačkog Zoološkog vrta na temu "Zaštita riječne kornjače (Mauremys rivulata) - skrovitog stanovnika južne Hrvatske", u nedjelju 30. Srpnja 2017., u Matici hrvatskoj ogranak Konavle na Grudi s početkom u 19:00 sati.

Ivana će pripremiti za svu zainteresiranu publiku, pa čak i onu najmlađu, zanimljiva predavanja o važnosti zaštite riječne kornjače – jedne od najrjeđih i najugroženijih vrsta gmazova u Hrvatskoj.

Riječna kornjača (Mauremys rivulata) jedna je od dvije vrste autohtonih slatkovodnih kornjača koje žive u Hrvatskoj (druga je barska kornjača - Emys orbicularis). U Hrvatskoj je nalazimo isključivo na području Dubrovačko-neretvanske županije i to u tri međusobno izolirane populacije. Nažalost, riječna kornjača je ujedno i najugroženija vrsta kornjače na području Republike Hrvatske. Zašto je ova vrsta postala toliko ugrožena, što stručnjaci poduzimaju po tom pitanju te kako joj lokalno stanovništvo može pomoći, sve to možete saznati u nedjelju, koja je ujedno i sveta nedjelja, pa vam mi svakako preporučamo da prošetate do Matice.

Facebook event - https://www.facebook.com/events/1998612963716831/