Kolumne

Anketa
20.12.2023
Kako uklanjate prekalu sa cakla?

Stružem strugalicom bogati
Pokrijem šoferšajbu dekom
Polijem je ujutro s toplom vodom
Zalijem je rakijom
Držim auto u garaži
Ne vozim
Nijesam s Grude
Pogledaj rezultate

Tražilica
Google


Web-mail
Korisničko ime:

@gruda.org

Lozinka:

Nemate e-mail adresu na gruda.org?
Prijavite se!
Novosti, 20.01.2017

Predstavljen je projekt uređenja trga i gradnje zvonika

Jučer, 19. siječnja 2017. održala se rasprava o izgradnji trga i zvonika na Grudi u prostorijama Matice Hrvatske ogranak Konavle. Na raspravi se okupilo oko 100 ljudi, tako da je odaziv bio dosta dobar, a i sama rasprava je protekla dosta burno, odnosno dosta se raspravljalo, što je i cilj. Programska studija koja je predstavljena obuhvatila je gradnju zvonika na čak 5 mogućih lokacija kao i brojna uređenja trga uz koji se planira izgraditi i botanički vrt, dječje igralište, te edukativni park.

Većina rasprava se vodila oko zvonika, koji bi trebao biti dimenzija 5x5 metara i visine 25 metara, bilo je svakakvih mišljenja i razmimoilaženja, da ne ulazimo sad u detalje, ali svi su se složili oko jednoga, a to je da gdje god, i kakav god zvonik bude - mora biti veći od Čilipskog, barem metar! Na kraju se svi slažu da je Grudi potreban trg za odvijanje raznoraznih kulturnih događanja, manifestacija te za druge potrebe stanovnika Grude, ali problem bi možda mogli bit imovinsko-pravni odnosi, jer je većina parcela na kojima se planira izgradnja trga u privatnom vlasništvu, a svi znamo kako to ide kod nas.

Nadamo se da je većina vas koji niste bili nazočni pratila live stream (prijenos uživo) preko facebook stranice Gruda, a ako niste posudili smo 2 live streama, od Grude i od Ivane Car (prvo smo lijepo pitali), i postavili kao jedan video na naš YouTube kanal. Za vas koji niste bili a koji nemate facebook video možete pogledati na našem YouTube kanalu.

Naručitelj studije o izgradnji budućega trga i zvonika je Općina Konavle, a studiju je izradila tvrtka Unifika d.o.o. u suradnji s tvrtkom IVAARCH d.o.o., čija je direktorica dipl.ing.arh. Iva Gredelj, a samu prostornu programsku studiju uređenja trga i gradnje zvonika crkve na Grudi je prezentirala dipl.ing.arh. Tamara Vukmirović.

Unifika d.o.o. je tvrtka koja se bavi stručnim poslovima izrade nacrta provedbenih dokumenata prostornog uređenja i obavljanjem poslova u vezi s pripremom i donošenjem provedbenih dokumenata prostornog uređenja.

Cilj Općine Konavle je da se postigne konsenzus svih stanovnika te dođe do rješenja kojim će svi biti zadovoljni, zbog toga je tvrtka Unifika d.o.o. i napravila 3, odnosno 4 rješenja uređenja budućeg trga i izgradnje zvonika te su ta ista rješenja izložena u prostorijama Matice Hrvatske sve do 14. veljače 2017. Svi koji su zainteresirani mogu posjetiti prostorije Matice svakim danom od 08:00 do 15:00 te svoje primjedbe upisati u knjigu primjedbi koja se nalazi u zgradi Matice Hrvatske ili na mail adresu info@migk.hr, zaključno sa 14. veljače 2017.

Na kraju ovog teksta mi bi se bazirali na možda najbitniji dio. Naime gruda.org ekskluzivno donosi originalne nacrte i vizure budućeg trga koje nam je ljubazno ustupila dipl.ing.arh. Tamara Vukmirović, pa vas ostavljamo da pogledate fotogaleriju i video prezentaciju prijedloga budućeg trga na Grudi.