Kolumne

Anketa
20.12.2023
Kako uklanjate prekalu sa cakla?

Stružem strugalicom bogati
Pokrijem šoferšajbu dekom
Polijem je ujutro s toplom vodom
Zalijem je rakijom
Držim auto u garaži
Ne vozim
Nijesam s Grude
Pogledaj rezultate

Tražilica
Google


Web-mail
Korisničko ime:

@gruda.org

Lozinka:

Nemate e-mail adresu na gruda.org?
Prijavite se!
Novosti, 06.10.2014

Derbi Slavenu! Slaven - Konavljanin 1:0

Na Gnjilama je nakon dugo vremena, 14 godina, odigrana prventsvena utakmica između dva vječita rivala, domaćeg Slavena i Konavljanina, susjeda iz Čilipa. Ova dva kluba su se ponovo našli u istom rangu natjecanja, i tradicionalno rivalstvo se ponovo aktiviralo. Oba kluba su imala savršen start u prvenstvu, po tri pobjede, Konavljanin je samo zabio malo više golova, pa je do jučer bio u vodstvu. Jučer prvi put nisu zabili gol, a primili su jednoga (mogli su i još kojega), a Slaven ni u ovoj utakmici nije primio gol, pa Mate Čirjak ima već 360 minuta bez primljenog gola! Na žalost, ovu lijepu probjedu je zasjenila teška ozljeda i prijelom desne noge Nika Bratoša, jednog od ponajboljih igrača ove sezone.

U utakmicu se krenulo sa početnim ispipavanjem snaga, bez izrazitih prilika, ali sa otvorenim napadačkim namjerama s obje strane, borbeno i čvrsto. Prva prilika za Slaven je bila u 18. minuti kad se lopta nakon dobrog ubačaja odbijala kroz obranu ispred gostujućeg gola, ali je nitko nije uspio uputiti prema mreži. Odmah u sljedećem napadu se Toni Miljanović probio iza domaće obrane, ali je bio neprecizan. Do kraja poluvremena nismo zabilježili izglednije prilike, iako su domaći imali više od igre, i češće dolazili pred gol Konavljanina.

U drugo poluvrijeme su domaći krenuli odmah furiozno, i već u 47. minuti je Bijedić odlično pronašao Tikvicu, koji je bio brži od obrane Konavljanina i preciznim udarcem doveo Slaven u vodstvo. Samo tri minute kasnije, nakon odličnog nabačaja najviče je skočio Karlo Pali i samo je sreća (i prečka) spasila goste od još jednog gola i brzinskog potopa. Nakon odličnih 20 minuta, malo je nestalo snage pa se Konavljanin oslobodio i preuzeo igru na sredini, ali opet bez prave opasnosti za gol Slaven. Naravno da domaći nisu mirovali, i dalje su pokušavali iz kontri, u 85. minuti je ponovo Tikvica bio u prilici, odlično pucao, ali golman gostiju odbio loptu u korner. I nakon toga, kod iznošenja lopte, Antun Šmanjak je izbacio loptu, a u želji da stigne prije njega, Niko Bratoš je uklizao i naletio na Šmanjkovu nogu. Od udarca je Niku pukla potkoljenica, pa je pozvana hitna, a za to vrijeme je bio prekid nekih 20-ak minuta. Publika je Nika ispratila velikim pljeskom, a to je svojom igrom i trudom itekako zaslužio. Kad se konačno igra nastavila, bilo je još nekoliko poluprilika za Slaven, iz kornera, ali je rezultat ostao onaj iz 47. minute - 1:0.

Od ostalih zapažanja vrijedno je istaknuti publiku. Navijanje i atmosfera koju bismo voljeli vidjeti na svakoj utakmici, a ne samo kad je ovakav derbi. Na misi je don Josip pozvao na fer ponašanje i navijači su skoro ispunili i njegova očekivanja. Iako su se palile bengalke u više navrata, ni jedna nije pala u teren, što se ne može reći za navijače Konavljanina koji su u više navrata svoje baklje ubacivali pred Matin šesnaesterac, a nisu baš ni bili toliko vjerni, pa su dok je trajao prekid napustili utakmicu.

Našem Niku želimo brz oporavak, i puno strpljenja, jer će oporavak potrajati. Ekipa će se nekako snać, neće ga biti lako zamijeniti, ali još važnije je da noga dobro zacijeli, jer očekujemo njegov povratak na teren.

U svakom slučaju, lijepa nogometna predstava, koju je zasjenila Nikova nesreća, ali zaslužena pobjeda domaćina kojom je preuzeo vrh prvenstvene ljestvice. Dakle, sad je stanje sljedeće: 1. Slaven sa 12 bodova, 2. Konavljanin sa 9, 3. Maestral sa 9, 4. Grk sa 7, 5. Metković sa 7 itd. Sljedeće kolo nas vodi u Vela Luku, tradicionalno neugodnom domaćinu Hajduku. Više o našoj ligi na stranicama Županijskog nogometnog saveza.

Gruda, 05.10.2014.

Slaven - Konavljanin 1:0 (0:0)

Gledatelja: 400-tinjak

Slaven: Mate Čirjak, Đuro Trković (od 74' Mario Blažić), Karlo Pali, Ivan Pulić, Toni Mostahinić, Admir Bijedić (od 79' Ivan Škoda), Stijepo Korić, Antun Macan (od 68' Josip Papić), Tomislav Grubešić, Niko Bratoš (od 89' Antonio Čupić), Borna Tikvica
Trener: Josip Papić

Konavljanin: Tomislav Bašić, Ivan Medvid, Pavo Skurić (od 72' Lukša Drobac), Toni Miljanović (od 88' Pavo Veselić), Antun Šmanjak, Marino Gavranić (od 53' Vedran Duvnjak), Marijan Šabić (od 68' Ante Rešetar), Marko Đurković, Mateo Nuić, Ante Čališ, Frane Lojić
Trener: Ivica Cumeljan

Suci: Tomislav Haban, Mato Bajurin, Robert Hausvička

Stijelci: 1:0 Borna Tikvica - 47'